Kokosový olej se může v posledních letech pyšnit velké oblibě. Téměř každý má doma sklenici tohoto oleje, který rychle mění skupenství již při nízkých teplotních rozdílech. Znáte však všechny možnosti jeho využití?
Využití v kosmetice
Kokosový olej se prodává v tuhé formě, a proto je důležité zvýšit jeho teplotu, aby se s ním lépe pracovalo. Olej zahřejte v dlaních či požadované množství ohřejte v mikrovlnné troubě na několik vteřin. Tekutý olej můžete použít spolu s regeneračním krémem po koupeli nebo aplikovat na kořínky vlasů jako zvláčňující masku. Díky vysokému množství vitaminu E je vhodný na pleť, kterou chrání před vráskami. Také ho můžete využít místo masážního oleje či do koupele. Kokosový olej má antibakteriální účinky, můžete ho tedy využít k čištění zubů jako přírodní alternativu pastě na zuby. Při dlouhodobém používání dokáže účinně bojovat proti zubnímu kameni a zubním kazem. Také se hodí k ošetření drobných ranek a poranění.
Využití v kuchyni
V kuchyni se kokosový olej stal často používanou náhradou rostlinných olejů a tuků. Olej je tepelně stabilní až do teploty 200°C a proto ho můžete použít do všech pečených dezertů či hlavních jídel. Výborně se hodí při rychlém rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě, kdy udržuje čokoládu tekutou. Kokosový olej se používá při redukci LDL cholesterolu, podporuje metabolismus, a proto by na našem stole rozhodně neměl chybět. Zvláště se hodí pro přípravu asijských pokrmů.
Vždy vybírejte kokosový olej co nejvyšší kvality a nepoužívejte jednu sklenici v kuchyni a zároveň na kosmetické účely. Olej nemusíte uchovávat v lednici, snažte se pouze dodržovat stálou teplotu, protože opakované změny skupenství by mohly negativně ovlivnit kvalitu oleje. Vždy vybírejte nerafinovaný olej, který si díky technologii uchovává nejvyšší část všech důležitých látek.