Možná by se dalo říci, že připravit něco chutného trochu jinak, než tradičně, je jako hra. Vymýšlet nové recepty, dodat svým kuchyňským výtvorům novou chuť, to je někdy opravdu kumšt.

Neobyčejné výrobky ze surovin, které v současnosti v naší kuchyni mohou mít významnou roli pro zdraví, nazýváme často super-potravinami. I když to jsou například rostliny, které naši prarodiče běžně užívali.

topinanbury

Možná jste slyšeli o židovských bramborech, jeruzalémském artyčoku – slunečnicových topinamburech, které jsou chuťově jiné než klasické brambory. Hlízy topinambur jsou přírodním antioxidantem a pro naše zdraví jsou takovým malým zázrakem. Už jenom proto, že obsahují rozpustnou vlákninu inulin, která působí jako prebiotikum v tlustém střevě (nevstřebává se v tenkém střevě).

Topinabury obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, D, hodně křemíku, hořčíku, vápníku a fosforu.

Pokud máte rádi sladké a nemůžete si dovolit sladit rafinovaným cukrem a výrobky, které tento cukr obsahují, na našich stránkách diatop.cz vám nabízím jednu sladkou chuťovku, která je vyrobena z topinanbur. BIO sirup z topinanbur, který jsme nazvali „sun Vital sirup“.

sirup s topinabur se zázvorem

Pasterizovaný sladký sirup z topinanbur obsahuje 60% bio šťávy z topinanur a 40% bio hroznového moštu. Máme i sirup z topinabur se zázvorem. Dokážete si s ním osladit nápoje, připravit limonády, polijete si s nimi palačinky, různé dezerty apod. Nemusíte se bát „osladit si život“. Je to skutečně zdravé, přírodní sladidlo.

INUILIN má velký význam pro naše zdraví. V první řadě zlepšuje naše zažívání, pomáhá léčit diabetes (cukrovku), ulevuje od zácpy (špatná peristaltika střev) – lidé s tímto problémem by měli užívat potraviny, které obsahují tuto rozpustnou vlákninu INULIN (např.: česnek, cibule, cikorka, chřest…). Dále tato vláknina pomáhá při léčení onemocnění srdce a cév, rakoviny tlustého střeva a při hubnutí.